Διεύθυνση: +359 888 0 66662;Δευτ. - Παρ 09:30 - 18:30Καλέστε μας: Email:
Διεύθυνση: +359 888 0 66662;Δευτ. - Παρ 09:30 - 18:30Καλέστε μας: Email:

Καροτσάκι

Σύνολο:$170.00

Αγαπητός


Ммммм, Шоколад!

Μμμμμ, σοκολάτα!

Η ανακάλυψη της Αμερικής έφερε πολλά καλά στον Παλαιό Κόσμο. Πώς ζούσαμε χωρίς πατάτες, καλαμπόκι, καπνό και σοκολάτα φυσικά; Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αρχαίους πολιτισμούς της Αμερικής, αλλά είναι γνωστό ότι η σοκολάτα παρασκευαζόταν πριν από τους πολιτισμούς των Μάγια και των Αζτέκων.

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν τη σοκολάτα στην καθημερινή ζωή και δεν ήταν προνόμιο για την ανώτερη κοινωνική τάξη, αλλά μια κοινή  απόλαυση. Ωστόσο, αυτή η λιχουδιά ήταν αρκετά πικρή και με μπαχαρικά. Οι Μάγια, και αργότερα οι Αζτέκοι, ετοίμασαν σοκολάτα με νερό και καρυκεύματα με μπαχαρικά: καυτερή κόκκινη πιπεριά, μαύρο πιπέρι, βανίλια...

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, οι Μάγια καλλιεργούσαν κακάο στους κήπους τους. Με την ανάπτυξη του πολιτισμού των Αζτέκων, η αξία της σοκολάτας ως μέσου πληρωμής αυξήθηκε σημαντικά. Οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν, και αργότερα δεν επιτρέπεται καν να αντέξουν οικονομικά αυτό το "δώρο των θεών", όπως αποκαλούν τη σοκολάτα.

Οι Αζτέκοι ζούσαν βορειότερα από τη γη των Μάγια, με τους οποίους έκαναν εμπόριο. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν οι ίδιοι κακάο, επομένως πρέπει να το εισάγουν (αποξηραμένους και ζυμωμένους σπόρους) από μακρινές περιοχές, γεγονός που επηρεάζει την τιμή του.

Η σοκολάτα κυριεύει σιγά σιγά την Ευρώπη,  όταν ο κατακτητής Ερνάν Κορτές έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που γεύτηκε βασιλική σοκολάτα στο κάστρο του αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα Β' το 1521. Λίγα χρόνια αργότερα, έστειλε ένα πλοίο με κόκκους κακάο και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φτιάξει το ρόφημα σοκολάτας.

Οι Ισπανοί δεν έμειναν γοητευμένοι από το ρόφημα σοκολάτας και άρχισαν να δοκιμάζουν διάφορα υλικά για να το κάνουν πιο νόστιμο, μέχρι που κάποιος πρόσθεσε κανέλα και ζάχαρη. Έτσι γεννιέται η ζεστή και γλυκιά σοκολάτα. Είναι διαθέσιμο μόνο σε πλούσιους ανθρώπους, όπως ήταν με τους Αζτέκους.

Οι Ισπανοί έκρυβαν τη σοκολάτα τους για 100 χρόνια, αλλά στη συνέχεια το μυστικό διέρρευσε σε άλλες βασιλικές αυλές στην Ευρώπη και πολύ σύντομα κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Sir Hans Sloane σκέφτηκε να προσθέσει γάλα στο ποτό για να μαλακώσει τη γεύση της σοκολάτας γύρω στο 1600.