Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε ασυνήθιστους, διακριτικούς και ιδιωματικούς συνδυασμούς γεύσεων από κουζίνες σε όλο τον κόσμο που συνδέονται με τις τρέχουσες τάσεις στην αρωματοποιία, επηρεάζουν τη συνολική οσφρητική κουλτούρα και μπορούν να είναι χρήσιμοι, καινοτόμοι και εμπνευσμένοι για τους αρωματοποιούς.
>„Εθισμός” είναι το σημερινό τσιτάτο στην αρωματοποιία. Η βιομηχανία αρωμάτων, η οποία είχε εισαχθεί στο παρελθόν μέσω γλυκών γκουρμαντικών συμφωνιών, είναι “στο κυνήγι» για νέα συστατικά, ευρύτερες πτυχές και ανεξερεύνητα προφίλ μέσω γαστρονομικών τρόπων σκέψης που θα αποδειχθούν συναρπαστικοί και θα αναγκάσουν τον καταναλωτή να μυρίσει για άλλα δύο ή τρία δευτερόλεπτα περισσότερο από το συνηθισμένο. Το μυαλό στις λεπτομέρειες της σύνθεσης του δίνει χρόνο να ανακαλύψει η ευφυΐα, η ίντριγκα και το πάθος που συνέβαλαν στη δημιουργία του.
„Το μοντέλο του εθισμού” Η ανάπτυξη των αρωμάτων οδηγεί σε γρήγορες αλλαγές στα μοτίβα γεύσης και σε εξαιρετικά ασταθείς τάσεις που αναγκάζουν τους αρωματοποιούς να είναι πιο δημιουργικοί και τις επωνυμίες να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα. Ίσως οι αναξιοποίητοι τοπικοί γευστικοί συνδυασμοί και οι μυστικές γκουρμέ λιχουδιές να κρατούν το κλειδί για τις αυριανές εθιστικές συγχορδίες.
Η σημερινή χώρα είναι η …... Ινδία
Οι τοπικές διαφορές δημιουργούν μια τεράστια ποικιλία τόσο στις γευστικές ισορροπίες όσο και στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ινδική κουζίνα, κάτι που αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στα μαγειρικά έθιμα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία έχει μακρά παράδοση στα πιάτα με κρέας. Όσο βαθύτερα πηγαίνετε, τόσο περισσότερα επίπεδα ιδιαιτερότητας μπορείτε να βρείτε, με στυλ προετοιμασίας και τεχνικές μαγειρέματος μοναδικές για περιοχές, νομούς και ακόμη και πόλεις. “Κάρι“ ούτε καν μια ινδική λέξη, αλλά μια αποικιακή βρετανική ονομασία για τον όρο που σημαίνει καρυκευμένη σάλτσα (khari ή caril). Ωστόσο, γενικά, μπορεί να ειπωθεί ότι τα τοπικά προϊόντα και, το πιο σημαντικό, τα μπαχαρικά παίζουν τεράστιο ρόλο σε όλα τα τρόφιμα σε όλη τη χώρα.
Ένα χαρακτηριστικό της ινδικής μαγειρικής, σε αντίθεση με τα πιάτα της Ανατολικής Ασίας, που συχνά αναμειγνύουν γεύσεις σε σημείο που χάνουν την ξεχωριστή ταυτότητά τους μετά από μερικές μπουκιές, είναι ο διαχωρισμός των γεύσεων – στις σάλτσες κάρυ μπορείτε να διακρίνετε κάθε μεμονωμένο συστατικό σε μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει στο ινδικό φαγητό είναι το επίπεδο ενθουσιασμού και πληθωρικότητας με υψηλά επίπεδα γεύσης και υψηλή επίδραση, ακόμη και με τις υγιεινές, χορτοφαγικές και vegan επιλογές, σε αντίθεση με ας πούμε, το γερμανικό παραδοσιακό φαγητό, το οποίο δεν είναι πλούσιο σε γεύσεις και χρειάζεται πολλά από  ;μπαχαρικά για να πετύχετε την ίδια αίσθηση. Τα καλύτερα παραδείγματα ινδικής κουζίνας ξεχωρίζουν εξαιτίας αυτού του άπιαστου “τέλειου“ μια ισορροπία μεταξύ καυτερών μπαχαρικών και πολυτελούς γκι και γάλακτος καρύδας που λειαίνει τα λιπαρά.
Gaja ka Raita
Είναι ένα συνοδευτικό με βάση το ινδικό γιαούρτι, το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα για να κρυώσει και να γαρνίρει την παλέτα των πικάντικων φαγητών. Αναμειγνύεται με τριμμένο καρότο καθώς και με μαλακούς σπόρους μουστάρδας και κύμινο, αφήνεται να τσιγαριστεί σε ένα τηγάνι με γκι και μετά αναμιγνύεται αμέσως με το γιαούρτι.
Οι σπόροι καρότου χρησιμοποιούνται από καιρό στην εξειδικευμένη αρωματοποιία, συχνά σε συνδυασμό με την ίριδα για να προσδώσουν ξηρές βελούδινες υφές και ζεστούς, βαμβακερούς υποτόνους. Αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό είναι η αντίθεση της γλυκύτητας από το καρότο σε συνδυασμό με νότες umami και μπαχαρικών ενάντια στην ελαφρώς ξινή γεύση του γιαουρτιού που πλημμυρίζει τη γλώσσα σας με μια αίσθηση δροσιάς και καταπραϋντικής. Γιατί όχι κάτι παρόμοιο σε αρωματική μορφή – πικάντικο καρότο βουτηγμένο σε μια παγωμένη συμφωνία lassi, με νότες κύμινου στο στεγνωτήριο για μια δελεαστική ερμηνεία της raita στο δέρμα.
Peshwari Naan
Παίρνοντας το όνομά του από την περιοχή Πεσαβάρ του Πακιστάν, γνωστή και ως τόπος καταγωγής του, αυτό είναι το κλασικό ψωμί με μαγιά που γνωρίζουμε ως naan, γεμάτο με αποξηραμένη καρύδα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένο σε tandoor (παραδοσιακός ινδικός πηλός φούρνος φούρνου).
Τα γκουρμέ αρώματα εξακολουθούν να κυριαρχούν και αυτό είναι θετικό καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε ενθουσιασμό και ποικιλία στις παραστάσεις αρωμάτων. Η καρύδα είναι από καιρό βασικό στοιχείο του στυλ Victoria's Secret, ενώ τα αρώματα ψωμιού (και ρυζιού) είναι όλο και περισσότερα στην κατηγορία.
Gosht Palak
Ένα βόρειο ινδικό κάρυ που βρέθηκε σε τραπέζια σε όλη την υποήπειρο με αρνί μαγειρεμένο με σάλτσα σπανάκι καρυκευμένο με πράσινα τσίλι, σκόρδο, garam masala, τζίντζερ, κουρκουμά και κόλιανδρο.
Το πράσινο είναι trend από τότε που η συλλογή Les Extraits Verts του Tom Ford έκανε το ντεμπούτο της το 2016, όχι μόνο λόγω των αναπόφευκτων κύκλων ερμηνείας της νεωτερικότητας έναντι του παραδοσιακού χαρακτήρα, αλλά αναμφίβολα υποκινείται επίσης από νέες συναισθηματικές προοπτικές για την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και του σημασία της φύσης και των φυσικών γεύσεων σήμερα. Καθώς αρχίζουμε να επιχειρούμε μεγαλύτερη εξειδίκευση στο “πράσινο“ μυρίζει (από πράσινα φύλλα μέχρι αγγούρι, φύκια και ντομάτα), το σπανάκι φαίνεται προφανής υποψήφιος για πειραματισμούς λόγω των απαλών, αέρινων και αρωματικών χαρακτηριστικών του. Οι πράσινες γεύσεις είναι πάντα φρέσκες. υπάρχει σίγουρα μια θέση στην αγορά για έντονα πικάντικες, απαλές πράσινες γεύσεις. Αυτό παίρνετε με το πιάτο Gosht Palak – όλη η συνηθισμένη πλούσια πικάντικη γεύση ενός κλασικού ινδικού κάρυ, αλλά σε συνδυασμό με έναν πουρέ από σπανάκι που προσθέτει στη φωτιά έναν καπλαμά σαν ζωμό λαχανικών.